loader image
Dog Balance Art - Kutyamasszázs, kutya fitnesz

Kutyamasszázs

Biztosan te is ismered az érzést, amikor egy kisebb sérülést vagy egy nehezebb edzést követően szinte kiabál a tested valamiféle kezelés, regenerálódás után: ilyenkor számunkra adott a lehetőség, hogy feltárcsázzuk kedvenc masszőrünket, vagy részt vegyünk valamilyen más fizioterápiás kezelésen. Négylábú barátunk viszont sajnos nem képes verbálisan kommunikálni az igényeit, de egy kis odafigyeléssel és tudatossággal számára is biztosíthatjuk a feltételeket egy jobb és minőségibb élethez.

A fizioterápia a humán gyógyászatban az ortopédiai sérülések, műtétek utáni gyógyulás nélkülözhetetlen része. A kutya masszázzsal meg tudod adni a lehetőséget szeretett négylábú társadnak arra, hogy ő is a teljes gyógyulás útjára léphessen, vagy éppen megelőzheted az esetlegesen kialakuló betegségeket – így hű társad nem csak sokkal hosszabb ideig maradhat a család tagja, de testi-lelki állapota is kiegyensúlyozottabb lesz.

A masszázs egyik legfontosabb célja a kutya rehabilitációja, tehát a különböző mozgásszervi betegségek, műtétek, balesetek, sérülések utáni utókezelés. A műtéttel ugyanis még nem teljes a gyógyulás: nagyon fontos szerepet játszik a teljes felépülésben a fizioterápia, a masszázs, a tornáztatás és a megfelelő mozgatás. Ezzel a korszerű utókezeléssel tudunk a rendelkezésedre állni a Dog Balance Art-nál, így kutyád gyorsabban visszatérhet a normális élethez. Sportkutyák, munkakutyák esetén elengedhetetlen ezzel foglalkozni, hiszen egy nagyobb terhelésnek, igénybevételnek kitett kutya esetén még fontosabb szerepet tölt be a megelőzés. Elsősorban a kutya egészsége, életminősége, teljesítő képessége miatt, másrészt pedig nem mindegy, hogy egy munkakutya mennyi ideig képes szolgálatban maradni (úgy, hogy az még neki is jó, és nem jelent terhet).

A fizioterápia során olyan technikákat alkalmazunk, amelyek segítik a mozgásszervi funkciók zavartalanabb működését – kiváltképp az ízületek rugalmasságát, a jobb izomerőt és vérkeringést. Az idősebb kutyáknál is rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen ők gyakran küzdenek krónikus ízületi problémákkal (például a csípő, gerinc vagy könyék), de prevenciós célzattal is kiemelten fontos, hiszen így kitolhatjuk a korral jelentkező különböző betegségek jelentkezését.

Mikor lehet még fontos a kezelés?

A kezelés megkezdése előtt elengedhetetlen a megfelelő orvosi szakvélemény megléte. A Dog Art Balance-nál hisszük, hogy a holisztikus megközelítés a gyógyulás alapja. Az orvosi jelentések részletesen feltárják és leírják a kutya aktuális egészségi állapotát, valamint a szükséges kezelési javaslatot, ezáltal a masszázs a kutya egyedi igényeinek és egészségi állapotának figyelembevétel történhet. Ha még nem voltatok még állatorvosnál, akkor azt javasoljuk, hogy az első utatok oda vezessen, ugyanis látatlanban nehéz lenne megállapítani például azt, hogy miért sántít a négylábú, így a kezelés akár árthat is neki. Az állatorvosi diagnózis után megkezdődhet a masszázs vagy a fizioterápia, amely során főként kézi, opcionálisan pedig gépi masszázst alkalmazunk – annak függvényében, hogy szükséges-e, valamint engedi-e a kutya.

A kutyamasszázzsal nem csak a gyorsabb felépülést segítheted elő, de az esetlegesen kialakuló betegségeket is megelőzheted. A problémákat pedig mindig könnyebb megelőzni, mint kezelni, éppen ezért a prevenció a kutyák egészségét illetően is létfontosságú. A családi kutyák esetén is jelentős életminőség javulás érhető el, ha nem zárjuk ki a kutya életéből a masszázst, valamint egyéb fizioterápiás lehetőségeket.

A masszázs általában 15-45 percet vesz igénybe annak tükrében, hogy milyen méretű a négylábú, illetve mennyi ideig engedi a kezelést. Előfordul ugyanis, hogy az első néhány alkalom során csak 5-10 percet enged a négylábú, ami teljesen normális reakció, hiszen nem értik mi történik velük, és a terapeutát sem ismerik. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az idő előrehaladtával elkezdik élvezni a masszázst, és rájönnek, hogy ez jó nekik, így a kezelés időtartamát egyre inkább ki lehet tolni.

Mivel érdemes készülnie a gazdinak a masszázs előtt?